Mank a la pantalla del Prado

Mank a la pantalla del Prado

Aquesta nova pel·lícula de l’elogiat director David Fincher (Zodiac, Seven, La xarxa social) ens regala un viatge a el cinema de Hollywood dels anys 30 i 40 on tractarà el procés creatiu d’escriptura de el guió de l’obra mestra Ciutadà Kane.

Ho fa amb un guió de Jack Fincher, sent aquest el primer guió seu que es porta a la gran pantalla, i un repartiment en el qual destaquen actors i actrius com Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Tuppence Middleton o Tom Burke.

Sinopsi

A Mank, David Fincher, dissecciona una de les polèmiques més famoses de la història de cinema: qui va escriure realment el guió de Ciutadà Kane (1941). Es tracta d’ una de les millors pel·lícules del setè art -potser la més llegendària de totes, com deia la crítica de cinema Pauline Kael- amb un aleshores joveníssim Orson Welles darrere de les càmeres. Aquest amb 25 anys provenia del món de teatre quan va començar a filmar aquest, el seu primer llargmetratge.

A la banda de Welles va estar Herman J. Mankiewicz, el Mank que dóna nom a l’títol, un guionista d’estudis, germà gran de el director Joseph L. Mankiewicz (Eva a el nu, Cleopatra), descrit com l’home més divertit de l’època a Nova York, que va lluitar i va lluitar contra el director perquè se li concedís un crèdit com a autor de l’llibret.

La cinta, tremendament revolucionària a un nivell estètic i molt crítica amb el ‘establishment’ de moment, va ser nominada a nou estatuetes de l’Acadèmia i es va endur només un Oscar, precisament en la categoria de Millor guió original per Welles i Mankiewicz, que ja havia col·laborat en films com Un home de món (1931), Sopar a les vuit (1933) o El mag d’Oz (1939), però que sempre va considerar Ciutadà Kane com la seva millor obra.

Ell es va inventar allò de “Rosebud”, suposadament després d’apostar a les curses a un cavall anomenat Old Rosebud. Encara que hi ha altres teories, com que així era com deia l’inventor de la premsa groga William Randolph Hearst a certa part íntima de la seva estimada.

Un repartiment de luxe

Tom Burke (Només Déu perdona) interpreta Welles, mentre que l’oscaritzat Gary Oldman (L’instant més fosc) fa de Mankiewicz. Junts van crear a Charles Foster Kane, el megalòman magnat de la premsa. Però en realitat, parodiava a el totpoderós Hearst, que fins i tot va arribar a prohibir que els seus diaris esmentessin la pel·lícula.

Mank, per tant, és un àcid retrat de l’Hollywood dels anys 30 i 40, l’era daurada de cinema. Tamabé és una anàlisi sobre com es feia màgia entre bambolines quan els titellaires que movien els fils al cel·luloide eren homes com Louis B. Mayer, president dels mítics Metro-Goldwyn-Mayer; Irving G. Thalberg, vicepresident i cap de producció de MGM, o David O. Selznick, productor de El que el vent es va portar (1939) i Rebeca (1940), substitut de Thalberg a MGM i ex de Paramount i de RKO, distribuïdora de Ciutadà Kane, abans de tornar-se independent.

Tots ells, Mayer (Arliss Howard), Thalberg (Ferdinand Kingsley) i Selznick (Toby Leonard Moore), surten a Mank. I el mateix passa amb Hearst (Charles Dance) o amb l’actriu de Amores a Hollywood Marion Davies (Amanda Seyfried), amant en la vida real d’el cèlebre prohom i empresari, amb qui va tenir un romanç fins a la mort d’ell en 1951. Hearst creia que el personatge de Susan Alexander Kane -interpretat per Dorothy Comingore-, segona dona de l’protagonista de Ciutadà Kane, estava inspirada en Davies -malgrat el desmentiment de Welles. I aquest va ser el motiu pel qual va intentar destruir la cinta sigui com sigui.

Fitxa Tècnica

Classificació per edat: 16 anys

Gènere:Drama

Durada: 132 min

Direcció: David Fincher

Repartiment: Adam Shapiro, Amanda Seyfried, Arliss Howard, Charles Dance, Ferdinand Kingsley, Gary Oldman, Jamie McShane, Joseph Cross, Leven Rambin, Lily Collins, Madison West, Sam Troughton, Toby Leonard Moore, Tom Burke, Tom Pelphrey, Tuppence Middleton

País: EUA

Idioma original: Anglès

IMDB

Recorda que si vens a la última sessió de cinema, tens fins les 23 h per arribar a casa, per tant guarda la teva entrada.

Trailer

Mank a la pantalla del Prado

HORARIS/ENTRADES

Dijous, 22 d’abril