Faust del Teatro Real al Prado

Faust del Teatro Real al Prado

El Teatre Reial va inaugurar la seva temporada 18/19 amb una nova producció de Faust de Charles Gounod, reencarnació en forma de grand opéra de el mite alemany. Piotr Beczala va donar veu a el personatge titular, símbol insuperable d’ambició desmesurada, al costat de Marina Rebeka en el paper de Marguerite. Àlex Ollé, a la tercera aproximació de La Fura dels Baus a la llegenda faustiana, va dirigir aquesta captivadora òpera després del seu anterior èxit en L’Holandès Errant.

SINOPSI

ACTE I

Faust està cansat de el món. Una i altra vegada s’enfronta als límits del seu coneixement. Ara, convençut que al final de la seva vida s’aproxima, només anhela la mort. En la distància, escolta les veus de joves noies que, juntament amb els seus amics, canten lloances a Déu i a la bellesa de la vida. Faust, però, ha perdut la seva fe. Maleeix la religió i apel·la a Satanàs perquè l’ajudi. Immediatament, el dimoni apareix disfressat de Méphistophélès, i promet a Faust que complirà tots els seus desitjos.

L’envellit acadèmic desitja l’eterna joventut, que el diable li atorgarà a canvi de la seva ànima. Com a prova dels seus poders, brinda a Faust una visió de Marguerite. És això realment el que li espera? Faust signa el contracte ràpidament i beu l’elixir de la joventut, que el converteix en un home jove. Els dos marxen per conèixer a la noia aquest mateix dia.

ACTE II

Una alegre fira viu el seu ple apogeu. El jove Siebel, enamorat de Marguerite, promet a el germà d’ella, Valentin, que la protegirà mentre aquest últim estigui en la guerra. Només Déu sap si tornarà sa i estalvi, però per ara la seva atenció se centra en beure abans de marxar. Méphistophélès interromp la festa i canta una cançó sobre el vedell d’or, amb la qual pretén presumir sobre el poder de Satanàs. Es vanta de la seva bruixeria, ofereix millor vi i diu poder predir el futur de Siebel. Però per quan fa un brindis per Marguerite, Valentin ja ha tingut prou del seu desvergonyiment.

Només és capaç d’espantar al seu adversari amb el signe de la creu. El festí continua. Faust espera impacient a el moment en què pugui conèixer cara a cara a la noia de la visió. Aquí està, per fi! Però quan li ofereix el seu braç, Marguerite el rebutja.

ACTE III

Faust i Méphistophélès observen a Siebel portant flors a Marguerite. El primer ram es marceix quan ell el toca, però un cop s’ha rentat les mans en aigua beneïda, pot agafar noves flors i deixar-les al llindar de la porta de la seva estimada. Mentre Faust espera amb impaciència una segona reunió amb Marguerite, Méphistophélès apareix amb un cofre de joies, que sembla més probable que impressioni a la noia que les flors de Siebel.

El seductor i el seu seguici esperen a l’aguait per observar la reacció de la noia davant el regal. Marguerite entra i tracta d’entretenir-se amb una cançó innocent, però no pot contenir la seva curiositat i obre la caixa. Es cobreix de joies amb urgència i experimenta una veritable metamorfosi. La seva amiga Marthe Schwerdtlein s’uneix a ella, i encara que tot just creu el que veuen els seus ulls, assegura a Marguerite que les joies són inqüestionablement per a ella. A el mateix temps, però, Marthe s’està interposant en la cita romàntica que Faust desitja tan fervorosament.

Méphistophélès la distreu perquè Faust i Marguerite puguin finalment quedar-se a soles sense ser molestats, i Marthe, per la seva banda, s’alegra d’haver trobat finalment un cavaller. Faust declara el seu amor a Marguerite; ella li creu, però davant el desig d’ell de passar la nit junts es mostra inquieta i l’acomiada fins al dia següent. Faust està a punt de perdre l’esperança quan Marguerite el convida, després de tot, a quedar-se. Méphistophélès riu a riallades, confirmant qui és el guanyador real en aquest joc d’amor.

ACTE IV

Marguerite està embarassada i Faust l’ha abandonat. Les altres noies es burlen d’ella; Siebel és l’únic amic que li ha romàs fidel. Marguerite encara estima a Faust, encara que sap que ell mai va a tornar. Siebel jura venjar el seu honor. Ella aprecia la seva amistat, però busca consol en l’església, on va resar per Faust i pel seu fill. Però ni tan sols l’església és un refugi segur. Méphistophélès s’ha amagat aquí i la turmenta amb nous pensaments culpables. Confosa, Marguerite prega a Déu que la perdoni, però només escolta les malediccions de Méphistophélès. S’ensorra. Valentin ha tornat de la batalla i va a visitar la seva germana. Siebel tracta d’contenir perquè no descobreixi la deshonra de Marguerite.

Faust també anhela a Marguerite. Méphistophélès canta una cançó capciosa per atraure Marguerite fora de la casa, però és el seu germà qui apareix en el seu lloc, exigint un duel amb l’home que ha deshonrat la seva germana. Ajudat per la bruixeria de Méphistophélès, Faust fereix de mort a Valentin. Mentre mor, veu clar qui és la culpable de la seva mort: Marguerite. Maleeix a la seva germana.

ACTE V

Méphistophélès es porta a Faust al seu terreny, i li mostra els delits que l’esperen. Dones de tot tipus intenten seduir l’acadèmic. Però llavors Faust veu una imatge pàl·lida de Marguerite. És com si estigués maleïda. Reclama a veure-la un cop més per rescatar–la seva última petició a Méphistophélès-. Marguerite ha estat condemnada a mort per matar el seu fill. Faust li implora que s’escapi amb ell. Rememoren la seva primera trobada, però Marguerite no està en condicions de seguir a Faust. Méphistophélès els exhorta a fugir el més ràpidament possible, i ella reconeix en ell a el diable. Resa a Déu i troba la salvació en la mort. Mentre Méphistophélès la maleeix, s’escolten veus celestials que confirmen la salvació de la seva ànima.

Fitxa Tècnica

Esdeveniment filmat en viu al Teatro Real de Madrid

GÈNERE: Òpera
DURADA: 193 min

EQUIP CREATIU

Director musical: Dan Ettinger

Director de escena: Álex Ollé

Escenografia: Alfons Flores

Vestuario: Luc Castells

Iluminació: Urs Schönebaum

Director del cor: Andrés Màspero

EQUIP ARTÍSTIC

Dr. Faust: Piotr Beczała

Méphitophélès: Luca Pisaroni

Marguerite: Marina Rebeka

Valentin: Stéphane Degout

Recorda que si vens a la última sessió de cinema, tens fins les 23 h per arribar a casa, per tant guarda la teva entrada.

Trailer

Faust del Teatro Real al Prado

HORARIS/ ENTRADES

Divendres, 21 de maig

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és quadre-preus-DIFERITS-prado-orig.jpg